Opis
Soczewica znana jest już od czasów prehistorycznych - dziś szczególnie ceniona jest na Bliskim Wchodzie. Uprawiana jest głównie w Azji a także w Europie (głównie Francja i Hiszpania) – w Polsce uprawiana jest dość rzadko. Występuje w 3 kolorach: czerwonym, zielonym oraz żółtym i każda z nich ma trochę inne właściwości i sposób gotowania.
Jest doskonałym dodatkiem do zup, gulaszu, sałatek i kotletów. Przygotowanie soczewicy jest bardzo proste (w odróżnieniu od innych roślin strączkowych nie musi być namaczana) – gotowanie jej zajmuje kilka minut.
Wartości odżywcze 100g produktu
- Wartość energetyczna 1474kj/352kcal
- Tłuszcz 1,06g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g)
- Węglowodany 52,65g (w tym cukry 2,03g)
- Błonnik 10,7g
- Białko 24,63g
- sól 0,02g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, seler, migdały, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Polecane produkty
Opinie: 0
Brak opinii o produkcie. Może warto dodać własną?