Opis
Sezam ma szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej – świetnie nadaje się do sushi oraz często stosowany jest jako panierka nadając daniom niepowtarzalny smak i aromat. Używany jest do przygotowywania pieczywa, jako dodatek do zup, słodyczy, sałatek, kotletów, mięs, dań wegetariańskich. Nieprażone ziarna wymieszane z bułką tartą są znakomitą panierką do ryb, kotletów oraz sznycli, tak przygotowane mięso staje się bardziej pożywne, a skórka chrupiąca. Stosuje się je również w produkcji słodyczy, m.in. chałwy i batoników, oraz do wypieków ciast i ciasteczek.
Wartości odżywcze 100g produktu
- Wartość energetyczna 2611kj/632kcal
- Tłuszcz 55,5g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9g)
- Węglowodany 2,8g (w tym cukry 2,2g)
- Błonnik 7,8g
- Białko 26,3g
- sól <0,01g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, seler, migdały, orzeszki ziemne i inne orzechy, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Opinie: 0
Brak opinii o produkcie. Może warto dodać własną?