Opis
Kuskus jest kaszą, której historia sięga 3 tys. lat przed naszą erą. Jest produktem otrzymanym z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. Wytwarza się go granulując na parze mąkę pszenną z wodą, a następnie przesiewa się przez sito z odpowiednimi otworami. Kasza kuskus doskonale nadaje się zarówno jako dodatek do dań obiadowych, jak i deserów, sałatek, zapiekanek, zup – jest jednym z głównych składników kuchni afrykańskiej i orientalnej. Jej przygotowanie jest naprawdę proste – wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić na kilka minut (można też przygotować go na mleku – należy gotować go przez 1-2 minuty).
Wartości odżywcze 100g produktu
- Wartość energetyczna 1574kj/376kcal
- Tłuszcz 0,64g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,12g)
- Węglowodany 77,43g (w tym cukry 0g)
- Błonnik 5g
- Białko 12,76g
- Sól 0,025g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, seler, migdały, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.