Opis
Ryż czerwony to ryż średnioziarnisty o czerwonej łupince (za kolor odpowiada czerwony pigment występujący w osłonie ziarna). Powszechnie jada się go w Tajlandii i na Filipinach. Jego odmiany na mniejszą skalę uprawiane są też w Kalifornii. W przeciwieństwie do neutralnego smaku ryżu białego, ryż czerwony ma delikatny słodkawy, orzechowy posmak. Jest od niego twardszy i bardziej sypki. Ma twardawą łupinkę i miękki środek. Jest dość kleisty.
Wartości odżywcze 100g produktu
- Wartość energetyczna 1461kj/349kcal
- Tłuszcz 2,33g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g)
- Węglowodany 74,42g (w tym cukry 4,65g)
- Błonnik 7g
- Białko 9,3g
- sól 0,8g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, seler, migdały, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Polecane produkty
Opinie: 0
Brak opinii o produkcie. Może warto dodać własną?