Opis
Kaszę jaglaną otrzymuje się ją z nasion prosa. Jest doskonałym dodatkiem do dań zarówno słonych jak i słodkich. Zdarza się jednak, że po ugotowaniu ma lekko gorzkawy smak i może zepsuć całe danie. Aby kasza jaglana nie była gorzka trzeba ją odpowiednio przyrządzić. Przed ugotowaniem należy ją najpierw opłukać w zimnej wodzie, a potem przelać wrzątkiem. Kaszę gotujemy następująco – jeśli chcemy aby była sypka 1 szklankę kaszy gotujemy w 2,5 szklankach wody (gotujemy aż cała woda wyparuje), jeśli chcemy by była kleista 1 szklankę kaszy gotujemy w 3,5 szklankach wody przez 30-40 min.
Wartości odżywcze 100g produktu
- Wartość energetyczna 1449kj/346kcal
- Tłuszcz 2,9g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g)
- Węglowodany 71,6g (w tym cukry 0,6g)
- Błonnik 3,2g
- Białko 10,5g
- Sól 0,01g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, seler, migdały, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.