Opis
Ryż brązowy to ryż, który zaraz po zbiorze ma usuniętą zewnętrzną (niejadalną) warstwę. Jest to częściowo obłuskane ziarno – dlatego nazywa się go ryżem naturalnym. Ma lekko brązowy kolor i wydłużony kształt. Ryż brązowy ma krótszy okres przydatności niż ryż biały głównie dlatego, iż producenci poddają ryż biały obróbce dzięki której może on leżeć dłużej na sklepowej półce. I to właśnie krótszy termin przydatności jest główną i w zasadzie jedyną wadą tego ryżu.
Gotujemy go nieco dłużej niż ryż biały – ok 30min. Może być podawany zarówno jako dodatek do dań mięsnych jak i deserów (z rodzynkami, żurawiną i orzechami).
Wartości odżywcze 100g produktu
- Wartość energetyczna 1500kj/354kcal
- Tłuszcz 3,2g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.8g)
- Węglowodany 72g (w tym cukry 0,7g)
- Błonnik 3,1g
- Białko 7,7g
- sól 0,03g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, seler, migdały, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Polecane produkty
Opinie: 0
Brak opinii o produkcie. Może warto dodać własną?