Opis
Komosa ryżowa znana również jako quinoa. Została ponownie odkryta w latach 80 XX wieku. Quinoa jest niezwykle wszechstronnym produktem w kuchni. Ma lekko orzechowy smak i świetnie komponuje się z wieloma daniami np. jako dodatek do sałatek, zapiekanek, zup a nawet deserów. Można z niej przyrządzić wspaniale risotto oraz świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu – np. sosem i surówką. Można ją lekko podprażyć i dodać do ulubionych musli lub jeść na surowo w postaci kiełków.
Sposób przygotowania: Ziarna komosy ryżowej należy przepłukać na drobnym sicie gorącą wodą. Następnie przygotować 500ml osolonej wody bądź bulionu i wsypać 180 gram komosy – gotować ok 25minut.
Wartości odżywcze 100g produktu
- Wartość energetyczna 1540kj/368kcal
- Tłuszcz 6,07g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7g)
- Węglowodany 57,16g (w tym cukry 0,1g)
- Błonnik 7g
- Białko 14,12g
- Sól 0,01g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, seler, migdały, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Opinie: 0
Brak opinii o produkcie. Może warto dodać własną?