Opis
Cieciorka zwana też ciecierzycą to roślina z rodziny bobowatych. Uprawiana jest na całym świecie zwłaszcza w krajach afrykańskich i azjatyckich. Najczęściej spożywa się ją w formie pasty zwanej "humus" podawanej z pieczywem. Jest również doskonałym dodatkiem do sałatek, zup oraz dań mięsnych. Aby spożyć cieciorkę najlepiej moczyć ją najpierw przez 10 godzin (na noc) w wodzie, a następnie gotować przez 1-2 godziny aż zmięknie (sól należy dodać pod koniec gotowania). Uwaga w szybkowarze gotowanie zajmie jedynie 10 min.
Wartości odżywcze 100g produktu
- Wartość energetyczna 1582kj/378kcal
- Tłuszcz 6,04g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g)
- Węglowodany 62,95g (w tym cukry 10,7g)
- Błonnik 12,2g
- Białko 20,47g
- Sól 0,06g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, seler, migdały, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.