Opis
Amarantus jest to zboże znane już od starożytności – do Europy przywędrował na przełomie XVI-XVII wieku, do Polski dopiero na początku lat 90 XX wieku – początkowo uznawany jako chwast, potem roślina ozdobna. Jego pierwotna nazwa to szarłat wyniosły. Jest to dość duża jak na zboże roślina osiągająca wysokość nawet 150cm, o szerokich pędach – pióropuszach w których wnętrzu znajdują się nasiona.
Popping z amarantusa stosuje się głównie jako przękąska oraz dodatek do musli, granoli, sałatek owocowych.
Wartości odżywcze 100g produktu
- Wartość energetyczna 1622kj/385kcal
- Tłuszcz 7,5g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone)
- Węglowodany 57,5g (w tym cukry 2,2g)
- Błonnik 14g
- Białko 15g
- Sól <0,001g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, seler, migdały, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.