Opis
Amarantus jest to zboże znane już od starożytności – do Europy przywędrował na przełomie XVI-XVII wieku, do Polski dopiero na początku lat 90 XX wieku – początkowo uznawany jako chwast, potem roślina ozdobna. Jego pierwotna nazwa to szarłat wyniosły. Jest to dość duża jak na zboże roślina osiągająca wysokość nawet 150cm, o szerokich pędach – pióropuszach w których wnętrzu znajdują się nasiona. Amarantus dostępny jest w postaci ziarna, płatków, mąki oraz ziarna prażonego (można je zrobić samodzielnie w domu – prażąc na suchej patelni) – ma wtedy lekko orzechowy smak. Stosuje się go jako dodatek do pieczywa, gołąbków, kotletów, wypieków, zamiast płatków śniadaniowych oraz jako zamiennik ziemniaków, kaszy czy ryżu – świetnie smakuje na słodko np. z jogurtem owocowym.
Wartości odżywcze 100g produktu
- Wartość energetyczna 1552kj/371kcal
- Tłuszcz 7,02g
- Węglowodany 62,25g
- Błonnik 6,7g
- Białko 13,56g
- Sól <0,001g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, seler, migdały, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Polecane produkty
Opinie: 0
Brak opinii o produkcie. Może warto dodać własną?