Opis
Orzechy brazylijskie są nasionami drzewa orzesznicy wyniosłej, która występuje głownie w tropikalnych lasach Amazonii. Przede wszystkim, za zbieranie owoców odpowiedzialne są przeważnie kobiety, które później je suszą, a następnie oddzielają od łupy za pomocą specjalnej skonstruowanej maszynki. Trzeba wyraźnie zaznaczyć to, że z powodu trudnych warunków uprawy, niewiele jest plantacji, na których one występują, w związku z czym należą do rzadkiej odmiany orzechów.
Orzechy te wyróżniają się delikatnym i słodkim smakiem oraz ciemno - brązową skorupką i mocno kremowymi owocami znajdującymi się wewnątrz łupinki. Ponadto, posiadają długi, kanciasty i owalny kształt, zwykle sięgają 3 cm. Orzechy brazylijskie są przepysznym smakołykiem, który może być spożywany na surowo. Wykorzystuje się je również jako dodatek do musli, granoli, ciastek, deserów.
Wartości odżywcze 100g produktu
- Wartość energetyczna 2759kj/659kcal
- Tłuszcz 67,1g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 16,13)
- Węglowodany 11,74g (w tym cukry 2,33g)
- Błonnik 7,5g
- Białko 14,32g
- Sól 0,01g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, seler, migdały, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.